Fotoblog dokbeurt

 

Middels deze "fotoblog" zullen we u (globaal) op de hoogte houden van het wel en wee van de Noord Hinder tijdens de dokbeurt. Met regelmaat zullen we wat actuele foto's in deze fotoblog plaatsen. Zo blijft u ook een beetje op de hoogte, ja toch?

 

We plaatsen de laatste update telkens bovenaan. 

Dus wilt u chronologisch lezen ? Dan onderaan beginnen.

 

 

29-11-21 tm 03-12-21

Dokweek 2

Een week waarin veel werkzaamheden (door zowel gespecialiseerde bedrijven als ook door onze onderhoudsploeg) werden verricht. Daar waar de firma Thakoer onder andere de strijd aanging met het roest, daar had de onderhoudsploeg hele andere uitdagingen.

Wat te denken van het voorzichtig neer laten van het paddestoelanker ? Of de worsteling met een al tientallen jaren lang vastzittende moer van de sleephaak ? Of onder het oorverdovend geluid van naaldhamers aan boord een stukje tekst zoals dit schrijven ? Kortom, ook in deze week waren er weer de nodige uitdagingen.

In de komende periode zullen er nog een paar behoorlijke uitdagingen komen. Zo zullen de lichttoren en het lichthuis voor een onderhoudsbeurt tijdelijk van het lichtschip verwijderd gaan worden. Om onvoorziene problemen bij deze hijsklus te voorkomen zijn er op de staanders van de toren alvast flenzen aangebracht.

Maar, daarmee zijn we er nog niet. Er loopt veel elektrische bedrading vanuit de instrumentenruimte naar het lichthuis en het zal voor de elektriciens een uitdaging worden om dit op vakkundige wijze te ontkoppelen. Het is namelijk niet zo dat je er ergens even snel een stekker uit kunt trekken. Was het maar zo simpel. Het wordt dus nog even puzzelen voor de elektriciens.

Op dit moment staat nog niet vast wanneer het takelen van de lichttoren en het lichthuis op de rol staat. Maar één ding is zeker: we gaan het meemaken !

 Donker1

 Meer info ? Klik op bovenstaande foto

 

 25-11-2021

De eerste stap

Hoewel de onderhoudsploeg van de Noord Hinder de strijd tegen het roest elke week met veel enthousiasme en vakkundigheid oppakte, bleef de scheepswand bij hen toch wel een doorn in het oog. In de loop van de tijd was de typerende oranje kleur van de scheepswand, door met name de weersinvloeden, veranderd in een mengelmoes van kleuren. Daar waar mensen na een bezoek aan boord zeer te spreken waren over de staat van onderhoud aan boord, daar was men veel minder te spreken over de toestand van onze scheepswand.

We legden dan telkens uit dat we deze klus ook graag wilden klaren, maar dat dit door diverse regelgevingen niet toegestaan was en dat de scheepswand tijdens een dokbeurt aangepakt diende te worden. En nu is het dan zo ver: de Noord Hinder ligt in het dok en de scheepswand wordt door een gespecialiseerd bedrijf aangepakt. Met het onder hoge druk schoonspuiten van de scheepswand is de eerste stap gezet, we kijken al uit naar het uiteindelijke resultaat. 

 

SpuitKL

 Meer info ? Klik op bovenstaande foto.

  

 23-11-2021

Takelwerk

De mannen van de Noord Hinder waren al weer vroeg aan boord. Er kwam vandaag een kraan om het één en ander van boord te takelen en er dienden daartoe nog wat ondersteunende werkzaamheden uitgevoerd te worden.

Tevens diende er schoonschip aan dek te worden gemaakt. Dit betekende ondermeer dat overtollige goederen van dek werden gehaald en dat de bij het indokken gebruikte trossen weer (diep) in het achterschip weggestouwd werden. Maar met een goede samenwerking en het gebruik van de nodige spierkracht werd ook dit klusje weer geklaard.

KraanKL1

Meer info ? Klik op bovenstaande foto.

 

23-11-2021

Noord Hinder ligt droog

Het dokken van het lichtschip was gisteren best wel een belevenis. De komende werkzaamheden aan de Noord Hinder worden uitgevoerd in het achterste dok, het Timmerdok. Om daar te komen moest het lichtschip eerst over de drempel tussen het Kieldok en het Timmerdok getrokken worden. Gezien de diepgang van het lichtschip betekende dit dat er veel extra water in het droogdok gepompt diende te worden. Toen de Noord Hinder na enige tijd hoog genoeg lag kon de drempel genomen worden en werd het lichtschip naar het Timmerdok verhaald.

Daarna werd het lichtschip door de vrijwilligers van het droogdok op de juiste positie boven de 56 dokstoelen gebracht. Een enorm precisiewerkje dat op een zeer professionele wijze werd uitgevoerd. Na het aanbrengen van 6 schorren had de Noord Hinder genoeg steun en kon het leegpompen van het dok beginnen. Uiteindelijk kwam het lichtschip, na een proces van vele uren, droog te liggen.

 DroogKL

 Meer info ? Klik op bovenstaande foto.

  

 22-11-2021

Dronebeelden

In de (lokale) media was onze dokbeurt door de gemeente Hellevoetsluis al ruim vantevoren aangekondigd. We waren dan ook niet verrast toen we al vroeg wat toeschouwers op de Koningskade zagen staan. Onder de toeschouwers ook een paar jongemannen met heel wat fotoapparatuur. Elke beweging op de kade en aan boord van de Noord Hinder werd door hen vastgelegd.

Later, tijdens het indokken, zagen we de jongemannen ook rond het droogdok druk in de weer met hun fotocamera's, statieven en allerlei professioneel uitziende apparatuur. Tegen het eind van de middag ging er zelfs een drone de lucht in, er werden kennelijk beelden vanuit de lucht gemaakt. Dat moesten wel mooie beelden worden, dat kon niet anders. Later op de avond hadden we contact met één van de jongemannen en kregen we toestemming om de dronebeelden te mogen gebruiken. Waarvoor onze dank, thanks guys !

DroneKL

Dronebeelden zien ? Klik op bovenstaande foto

 

22-11-2021

Ooppaaaaa !!

Het indokken is begonnen, langzaam maar zeker schuift de Noord Hinder het Droogdok Jan Blanken in. De bemanning van het lichtschip staat klaar bij de trossen en ook de lier onder de bak wordt bemand. Het indokken gaat rustig, de mannen van het droogdok en het lichtschip hebben de zaak goed onder controle. Mooi om te zien hoe er wordt samengewerkt.

Plots wordt er luid geroepen op de kade. Een klein meisje roept om haar "ooppaaaaa". Tot grote hilariteit van de toeschouwers kijken de mannen van de Noord Hinder allemaal zoekend rond. Ze zijn al even van huis en bij het horen van "ooppaaaaa" zijn de gedachten natuurlijk al snel bij het thuisfront. En zagen we daar bij een enkele stoere zeebonk zelfs een traantje in de ogen ? 

IndokkenKL 

 Meer info ? Klik op bovenstaande foto.

 

 22-11-2021

De oversteek

Alle voorbereidingen waren getroffen, de bemanning van de Noord Hinder was er helemaal klaar voor. Ze waren al vroeg aan boord, die mannen van dat lichtschip. Ze namen nog even snel, in alle stilte, een bakkie koffie. Sommige bemanningsleden zaten tijdens dat bakkie nog in gedachten bij het afscheid thuis, anderen dachten al aan de eventuele ontberingen die de komende reis met zich mee zou kunnen brengen. Het is natuurlijk ook niets, zo'n reis, vanaf de huidige ligplaats helemaal naar het Droogdok Jan Blanken. Daar moet men beslist niet te licht over denken.

  2211 1KL

 Meer info ? Klik op bovenstaande foto.

 

 18-11-2021

De laatste voorbereidingen

Eind oktober werd het steeds duidelijker dat ons lichtschip in november voor een langdurige dokbeurt het Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis in zou gaan. Het moge duidelijk zijn dat er voor die tijd door de bemanning van de Noord Hinder nog wel wat werkzaamheden zouden moeten worden verricht.

 1811 1KL2

Meer info ? Klik op bovenstaande foto.
 

  

 Nieuws

Volgen ? Liken ?

Facebook

 

Contact

Voor afspraken groepsbezoek en informatie:
info@noordhinder.nl 

Bezoekadres:
Koningskade 4
3221 CC Hellevoetsluis
Navigatie: Industriehaven 50
Hellevoetsluis

Postadres:
Postbus 1014
3220 BA Hellevoetsluis
E-mail: info@noordhinder.nl

Openingstijden

 

 

Dokbeurt 2021

anbi logo Volg ons op Facebook YT

logo bezoek hellevoetsluis

Shop

NIEUW !

Zeefdruk Noord Hinder

Let op: slechts beperkte oplage beschikbaar !

ZeefdrukKL

Naar de winkel