20-10-2023

Op zaterdag 7 oktober 2023 werd door de heer Piet Jongeleen, oud-gezagvoerder van de Noord Hinder, een bezoek aan ons lichtschip gebracht. Het initiatief voor dit bezoek werd door zijn dochter genomen, dit ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag op 6 oktober. De heer Jongeleen werd vergezeld door zijn dochter en schoonzoon.

Begin van de middag werd dit toch wel bijzondere bezoek welkom geheten door de gastheren Peter en Wim. Na de begroeting werd de bezoekers koffie met een heerlijke koek aangeboden en tijdens de koffie kwamen direct de eerste oude (en prachtige) verhalen al los.

Zo vertelde de heer Jongeleen uitgebreid over de periode waarin hij deel uitmaakte van de bemanning van het lichtschip. Die periode betrof de jaren 1966 tot en met 1975. Vanaf 1966 vervulde de heer Jongeleen aan boord eerst de functie van 1e stuurman en vanaf medio 1967 zelfs de functie van gezagvoerder.

Uitvoerig werd onder meer gesproken over de reguliere aflossing van de bemanning (eens in de veertien dagen), de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden, het melden van de weersomstandigheden op de positie van het lichtschip, de invulling van vrije tijd en ook de onderlinge verhoudingen en saamhorigheid. De heer Jongeleen gaf aan dat zijn verblijf aan boord destijds voelde “als zijn thuis”.

IMG20231007134535

 

Na de koffie werd de rondgang over het lichtschip gestart. De rondgang werd door beide gastheren - ieder voor gedeelten van het schip - begeleid. Als eerste werd de hut van de gezagvoerder bekeken, hetgeen uiteraard meteen een bijzonder moment was. Er kwamen vele herinneringen uit die tijd naar boven en de heer Jongeleen sprak er vol enthousiasme en met een brede glimlach over. Op een gegeven moment kreeg de heer Jongeleen het uniform van een gezagvoerder aan, hetgeen uiteraard een mooi moment opleverde.

IMG 20231008 101923

 IMG 20231008 104106

De rondgang werd vervolgd, waarbij nagenoeg elke plek van het lichtschip aandacht kreeg. Uiteraard werd ook de machinekamer daarbij niet vergeten! Regelmatig kwam de heer Jongeleen met mooie herinneringen en anekdotes. Tijdens de rondgang sprak de heer Jongeleen regelmatig zijn verwondering en bewondering uit over de staat waarin het lichtschip zich na al die jaren nog bevindt.

IMG 20231008 104358

Tenslotte werd er onder het genot van een afsluitende kop koffie afscheid genomen. De heer Jongeleen kreeg hierbij onder andere een ingelijst exemplaar van de zeefdruk van het lichtschip en wat andere cadeautjes overhandigd, hetgeen door hem zeer gewaardeerd werd.

En die zeefdruk ? Nou, die heeft inmiddels een speciaal plekje in het huis van onze oud-gezagvoerder gekregen.

 

Terug naar

 Nieuws

Contact

Voor afspraken groepsbezoek en informatie:
info@noordhinder.nl 

Bezoekadres:
Koningskade 4
3221 CC Hellevoetsluis
Navigatie: Industriehaven 50
Hellevoetsluis

Postadres:
Postbus 1014
3220 BA Hellevoetsluis
E-mail: info@noordhinder.nl

Openingstijden

 

 

Indokken 2021

anbi logo   YT

logo bezoek hellevoetsluis