25-11-2022

Wat is er nou weer aan de hand op dat lichtschip ? Klimgeiten en oude bokken ? Begint het daar aan boord een beetje op een kinderboerderij te lijken ? ’T zal toch niet ? Nou mensen, ik kan jullie geruststellen, het verhaal is namelijk anders. Want wat was het geval ? Aan boord van de Noord Hinder dienden er wat werkzaamheden op hoogte uitgevoerd te worden. Zo moesten er wat stagen omgezet worden, de antennedraad opnieuw aangebracht worden en de vlaggenlijnen weer gangbaar gemaakt worden.

Normaal gesproken geen probleem, want onze vrijwilligers zijn best wel vitaal. Maar om ze nou in de achtermast naar een hoogte van zo’n 14 meter te laten klimmen en daar wat werkzaamheden te laten verrichten ? Dat ging onze schipper toch wel wat ver. Veiligheid gaat immers boven alles en dan ga je toch geen ietwat oudere mannen naar boven sturen ?

Er werd contact opgenomen met de firma Vermeulen (Europoort), een bedrijf dat wel vaker werkzaamheden voor ons verricht. Na enig overleg kwam er een plan van aanpak waarbij het klim- en sleutelwerk op hoogte aan de mannen van de firma Vermeulen zou worden overgelaten. Een aantal vrijwilligers van het lichtschip zouden vanaf het dek assistentie verlenen, waarbij onder andere de steng door middel van lieren naar beneden gehaald zou worden.

 Klim 3

De steng wordt door middel van twee lieren naar beneden gehaald

Voor de niet kenners onder ons: de steng is het bovenste losse gedeelte van de achtermast dat aan de mast vastgemaakt wordt en dienstdoet als verlenging van de mast. Deze steng is op de Noord Hinder ruim 13 meter lang.

 Klim 4

De steng is nagenoeg beneden

Op een gegeven moment meldden zich twee man van de firma Vermeulen bij onze schipper. Na een bak koffie en een korte werkbespreking werden de taken verdeeld: het klimwerk zou worden overgelaten aan Jan en Schier van de firma Vermeulen. Zij zouden dus als “klimgeiten” gaan optreden terwijl een aantal vrijwilligers van de Noord Hinder als ware “oude bokken” vanaf het dek assistentie zouden gaan verlenen.

 Klim 1

"Klimgeit Jan" bereikt de top 

Zo gezegd, zo gedaan. Na de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en voorbereidingen werd de steng met vereende krachten voorzichtig naar beneden gehaald.  Zowel aan dek als in de mast werd er flink gesleuteld en na een paar uur werk zat alles weer op juiste plek. Tijdens de afsluitende evaluatie konden zowel de mannen van de firma Vermeulen als onze vrijwilligers terugkijken op een geslaagde klus.

 

 Terug naar

 Nieuws

Contact

Voor afspraken groepsbezoek en informatie:
info@noordhinder.nl 

Bezoekadres:
Koningskade 4
3221 CC Hellevoetsluis
Navigatie: Industriehaven 50
Hellevoetsluis

Postadres:
Postbus 1014
3220 BA Hellevoetsluis
E-mail: info@noordhinder.nl

Openingstijden

 

 

Indokken 2021

anbi logo   YT

logo bezoek hellevoetsluis