19-10-2021
Afgelopen weekend vierde Hellevoetsluis het 400 jarig bestaan van de haven van Hellevoetsluis, een haven met een roemruchte geschiedenis.
Hellevoetsluis groeide na 1621 uit tot de belangrijkste oorlogshaven van Holland. De schepen van de Rotterdamse Admiraliteit, ook wel genoemd de Admiraliteit van de Maeze, werden in Hellevoetsluis schoongemaakt en herstelt.
Voor vele missies van de vloot werden de oorlogsschepen in Hellevoetsluis met de benodigde bewapening en andere materialen uitgerust. Hellevoetsluis was daarom dan ook de verzamelplaats waar vanuit beroemde zeehelden zoals Michiel de Ruijter en Piet Heijn met hun vloot het ruime sop kozen.
Klik op bovenstaande foto voor film op youtube
En om maar een paar “wapenfeiten” te benoemen: in 1628 veroverde Piet Hein de Spaanse Zilvervloot en bracht de buit naar Hellevoetsluis. En Michiel de Ruyter vertrok in 1667 uit Hellevoetsluis en versloeg de Engelsen bij slag om Chatham. De zeelieden werden bij terugkomst op de kades van onze vestinghaven als ware helden door een grote menigte ontvangen.
Om het 400 jarig bestaan van de haven van Hellevoetsluis te vieren vonden er op zaterdag 16 oktober 2021 in de Vesting van Hellevoetsluis een aantal festiviteiten plaats.
Zo waren er onder andere diverse musea voor het publiek opengesteld. Het publiek kon bijvoorbeeld de Zeefakkel, de Vestingwallen, de korenmolen “De Hoop” en uiteraard de Noord Hinder bezichtigen. Ook waren er rondleidingen door het Droogdok en een heuse QR wandeling door de Vestinghaven. Er was dus voor jong en oud genoeg te beleven.
Klik op bovenstaande foto voor film op youtube
Daarnaast ging op de verjaardag van de haven ook de film “400 jaar haven” in première. Een unieke film, met prachtige beelden van de stad én muzikale bijdragen van inwoners. De film is zeer zeker de moeite waard om te bekijken.
Aan het eind van de festiviteiten stond de teller op de Noord Hinder op 354 bezoekers die we aan boord mochten verwelkomen. Wederom een resultaat waar wij als vrijwilligers enorm trots op zijn.
Terug naar